Слободен стил

Борењето во слободен

Борењето во слободен стил е редовен спорт и стил започнувајќи од Олимпијадата од 1920 година, додека пак женското борење во слободен стил беше вклучено во програмата од Атина 2004 година.

Веројатно најпопуларниот меѓу многуте стилови на борење што се практикуваат низ целиот свет, борењето во слободен стил го имаше своето деби на Олимпијадата на Летните игри во Сент Луис во 1904 година.

Сепак, дури во изданието во 1920 година во Антверпен, борењето во слободен стил стана постојан спорт на Олимписките игри заедно со грчкоримското борење, кое беше редовна дисциплина на четиригодишниот настан од 1908 година.И двата стила на борење – грчко-римски и слободен стил – беа главен дел од Олимпијадата оттогаш и исто така беа прикажани на последното издание во Токио.