Грчко-римски стил

Грчко-римско борење

Грчко-римско борење е стил на борење што се практикува низ целиот свет. Грчко-римското борење беше вклучено во првите модерни Олимписки игри во 1896 година и беше во секое издание на летните олимписки игри одржани од 1904 година. Овој стил на борење забранува држење под половината, што е главната карактеристика што го разликува од борењето во слободен стил. Ова ограничување резултира со акцент на фрлањата.

Грчко-римското борење е една од неколкуте форми на аматерско натпреварувачко борење што се практикува на меѓународно ниво.